Informatie over copy Q-plates

7
apr

Informatie over copy Q-plates

Helaas worden wij als leverancier van Q-plate en iQ-plate regelmatig geconfronteerd met informatie in de markt die onjuist is. Er zijn ons brieven van installateurs en reinigingsbedrijven bekend, al dan niet vergezeld van negatieve scenario’s en foto’s, waarmee vaak onnodig angst gezaaid wordt onder een grote groep eigenaars van met name NH3/CO2 cascade installaties met onze warmtewisselaars.
 
Q-plate en iQ-plate zijn al ruim 20 jaar geregistreerde handelsnamen van Ingenieurs- en Handelsburo Wijbenga B.V. Deze namen mogen alleen door ons bedrijf gebruikt worden voor plate en shell (PSHE) warmtewisselaars, gefabriceerd door Vahterus OY in Finland. Vahterus OY is de ontwikkelaar van het plate en shell concept en heeft de afgelopen 25 jaar meer dan 40.000 warmtewisselaars geproduceerd en wereldwijd geleverd.
 
In het verleden hebben andere fabrikanten en installateurs copy plate en shell warmtewisselaars verkocht en daarbij de suggestie gewekt dat deze gelijkwaardig zouden zijn. Deze copy apparaten geven de laatste tijd veel problemen en worden helaas vaak Q-plate genoemd, maar zijn dit beslist niet.
 
Hoe weet u of u een Q-plate heeft of een copy product ? 
 
  • Bij een Q-plate staan de merknaam en het logo van Vahterus op het typeplaatje 
  • Een Q-plate of Vahterus warmtewisselaar heeft aan de plaatzijde en aan de mantel dezelfde ontwerpdruk, bijvoorbeeld shell side 40 bar, plate side 40 bar. Bij de copy producten hebben de mantel- en plaatzijde vaak een verschillende ontwerpdruk, bijvoorbeeld shell side 25 bar, plate side 40 bar. De ontwerpdrukken (of maximaal toelaatbare bedrijfsdrukken) zijn terug te vinden op het typeplaatje van de warmtewisselaar of op het CE-PED certificaat.  

 
Er is geen reden originele Q-plate (cascade) warmtewisselaars, die in het verleden zijn geleverd en onder normale omstandigheden gebruikt worden, te vervangen. De afgelopen jaren zijn wel veel (defecte) copy plate en shell warmtewisselaars vervangen door Q-plates .
 
De Q-plate warmtewisselaars worden volgens de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen geproduceerd. Door het toepassen van de  modernste productieprocessen en door continue te innoveren in nieuwe toepassingen zijn de Vahterus warmtewisselaars wereldwijd de meest betrouwbare en toegepaste plate & shell warmtewisselaars. Wij staan volledig achter de toepassing van Q-plates als CO2/NH3 cascadecondensors als een betrouwbare en compacte oplossing. 
 
Wanneer u naar aanleiding van dit schrijven nog vragen heeft staan wij u graag persoonlijk te woord.
 
 
www.wijbenga.nl
www.vahterus.com